Horti-Scan BV
Postbus 95
3850 AB Ermelo (NL)

T +31 (0)341 553 653
M +31 (0)653 336 953
F +31 (0)341 553 702
E info@hortiscan.nl

In de praktijk

Teelt

  Snijbloemen
Hoe voorkom ik Kraakblad en 'loos' bij Alstroemeria?
Bij hoog Kali + hoge worteltemperatuur ontstaat Calcium- en Magnesium-tekort en daardoor onvoldoende verdamping. Meer kans op slechte knopontwikkeling (loos) bij onbalans in sporen: Fe<>Cu, Mn. Let ook op te natte grond (slechte wortels), te hoog NH4 en hoog P.


Wat is de oorzaak van Bladvergeling bij Chrysanten?
Te lage Ec en laag Borium in de Stek-perspot; functionele wortelschade na poten en te snelle strekkingsgroei verstoren een goede balans in de opname. Ook hoog Natrium, Fosfaat- of lichtgebrek, teveel water en onbalans in spoorelementen: Fe<>Mn<>Zn en B<>Mo<>Cu zijn oorzaken van te snelle afstoting van onderste bladeren.


Waardoor ontstaat te 'vroege' knopaanleg bij Lisianthus?
Matige wortelvitaliteit van uitgangsmateriaal bepaalt (mede) de mate van stress: verbeter de basisbemesting / startvoeding en optimaliseer de opname van spoorelementen (Zn<>Cu<>Mo). Zorg voor een optimale balans tussen 'belichting / kasklimaat' en de gewenste voedingsopname.


Kans op Botrytis bij Anemone, Gerbera, e.a. kan kleiner worden
Door betere monitoring van microklimaat kan de kans op Botrytis worden verkleind. Onbalans in voedingsstoffen, bijvoorbeeld: bij te hoog P+K<>Ca, maar ook bij te hoog Fe+Mo<>Cu in het wortelmilieu, maken het gewas gevoelig voor schimmels.


Sterke pH-daling tijdens bloei Heliconia
Door verstoring in opnamebalans Anionen<>Kationen kan pH in wortelzone sterk schommelen. Toevoeging van KLEI verbetert de buffercapaciteit. Aanpassing voedingschema op (te) kleine pH-buffer bij teelt in substraat. Klimaat-/vochtsturing heeft belangrijke invloed op selectieve nutriŽntenopname.